Lina är skattejurist och arbetar på en större konsultbyrå, ett jobb med varierat arbetsinnehåll, stor flexibilitet och frihet under ansvar. Men också många timmars jobb. På fritiden tränar hon och träffar vänner som fyller på med god energi. 

Hon tycker skatterätt är roligt för det är dynamiskt och ändras ofta. Det är mycket politik i lagstiftningen och rättsfall som styr. Det passar henne att jobba som konsult, nära människor och att få hjälpa till. Det är hjärnjympa varje dag och innebär en ständig utveckling. 

 

Det går inte jobba ner högarna

 – Utmaningen har varit att jag själv haft väldigt höga förväntningar på min arbetsinsats och prestation. Vi har inga fasta tider så jag skulle kunna jobba 20h om dygnet. Jag har själv haft svårt att sätta ner foten – att känna att jag gjort nog. För det går aldrig jobba ner högarna. 

– Nu när jag jobbat 5 år och är mer trygg i min roll har jag bättre koll på arbetsgivarens förväntningar vilket gör det lättare att själv sätta ner foten. Jag behöver inte längre visa upp mig. 

Cheferna tycker det är viktigt att man har en bra balans för att också göra ett bra jobb och det är ett hett ämne och pratas mycket på konferenser om vikten av sömn, träning, familj, och vänner. Hon tycker inte man kan förvänta sig att chefen ska sätta upp ramarna då alla har individuella behov. Utan att det handlar om att hitta sin egen ram för hur man jobbar, hur mycket tid och att skapa balansen. 

– För mig har det handlat mycket om att vara ”duktig flicka” – mer än yttre krav.

 

Berätta om dina tisdagar!

– Tisdagar är min lugna dag, då går jag från jobbet strax efter fyra för att träna. Efter träningen gör jag något mysigt – köper god mat, tar ett glas vin och ser en film. Jag började med ”mina tisdagar” för att jag ständigt bokade av mina träningspass på SATS i sista stund för att något kom emellan. Jag kände mig dålig och var inne i en negativ spiral.

– Nu blockar jag den tiden som möte med mig själv! Ett möte jag måste gå på. Och det har funkat så himla bra! Ingen bokar in något och kalendern påminner mig 15 min innan att det är dags att gå och träna. 

 

Jobbet flyter på minst lika bra – om inte bättre

  – Jag har fått ett större lugn i allmänhet, insett att jobbet bara är ett jobb, behöver inte längre skriva ner allt jag ska göra, känner mig klarare i huvudet och mindre stressad. 

– Nu får jag tid att återhämta mig och är inte inne i jobbtänket 24-7. Jobbet löser sig trots att jag går 16.20. Jag sover gott för att jag tränat och släppt jobbet mitt i veckan. 

Hon testar också meditation på morgonen och upplever ett ökat lugn. 

– Det tar mig 10 min. Sen är inte det för alla. Det gäller att hitta det som funkar en själv. Det är små förändringar jag gjort som ger stora effekt på hur jag mår. 

En annan förändring hon gjort är att hon tagit bort mailen från mobilen. 

– Jag insåg efter ett tag att hjärnan var uppkopplad på ”jobbmode” när jag skummade av mailen samtidigt som jag tittade på TV, även om jag inte svarade på mailen.

Jag är stolt! Det är en utmaning att landa i att man får ta tid för sig själv.