Låt oss presentera teamet
Hållbar Vardag!

Vi på Hållbar Vardag är övertygade om att det finns mycket i vardagen vi kan göra någonting åt. Och att det är viktigt att vi ständigt gör medvetna val, även i det lilla. Många små förändringar gör stor skillnad.

Vårt koncept och 5-stegsmetod utgår från kunskap om människans behov, relationer, kommunikation, ledarskap och förändringsledning. Allt byggt på vetenskap och praktiska erfarenheter. Här kan du se en film om vår idé & läsa om vilka vi är!

Anna Ahrenfelt
Grundare & VD
Kontakt: 0708- 69 78 70
Mail, LinkedIn

Anna är civilekonom men insåg tidigt i arbetslivet att det som intresserar henne på riktigt är människor. Hon har varit både anställd och drivit eget konsultföretag. Den gemensamma nämnaren har varit utveckling av verksamhet genom utveckling av människor och grupper.  Hon är grundare av Hållbar Vardag tillsammans med Linda Michelin.

Familj: Man och tre barn

Då trivs jag bäst: När jag är på semester på en varm plats tillsammans med min familj. Och när jag är ute och springer i skogen och hör fåglarna kvittra.

– Fröet till Hållbar Vardag såddes nog när jag fick mitt andra barn 2005 – då tänkte jag hur tusan ska vi få ihop detta? Två barn under 2.5 år, villa som inte var färdigbyggd och både min man och jag tyckte om att jobba berättar hon.

– Jag jobbade med utvecklingsfrågor och tänkte att man lägger mycket tid och energi på arbetsplatsen på verksamhetsplanering, mål, vision, utvecklingssamtal, veckomöten, uppföljning … men hemma förväntas allting bara fungera utan den typen av stödstrukturer.

Läs mer
– Man kör bara på tills det är aktuellt med familjerådgivning.

Anna kontaktade Linda Michelin hösten 2014. De hade träffats några år tidigare på en coachutbildning och hade hållit kontakten under åren.

– Jag visste att hon var utbildad i konceptet Active parenting och att hon höll föräldrakurser. På så sätt kompletterade vi varandra mycket bra. Jag med erfarenhet från verksamhetsutveckling och hon om utveckling i familjelivet.

– 2015 drog vi igång. Inledningsvis var tanken att ta fram ett program för chefer och nyckelpersoner som stöd för att få ihop livspusslet och ta hand om den egna hälsan. Och att arbetsgivaren skulle erbjuda detta.

– Sedan kom vi fram till ett bredare koncept, en 5-stegs metod som bygger på självcoachning. Den fungerar såväl för oss som privatpersoner,  som arbetsgrupper och hela företag (läs mer under fliken Sustainmetoden).

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få göra nytta! Att få vara med och skapa ett företag som sätter välmåendet främst, att det gör plats för oss människor. Det kommer också gynna produktivitet och resultat över tid också. Den dolda kostnaden för produktivitetsbortfall på grund av stress, sömnbrist, dålig arbetsmiljö är lika dold som hög.

– En annan sak: jag blir varm i hjärtat när de som använder vår metod berättar att de även blivit mer närvarande med sina barn, att familjen sover bättre, att det är större harmoni hemma.

 

Anders Mannesten
Marketing & Key account manager
Kontakt: 070- 389 68 89
 Mail, LinkedIn

För drygt 10 år sedan bytte Anders karriär riktning. Efter 20 år inom kommunikation och marknadsföring både som konsult och anställd, bestämde han sig för att ”uppdraget” skulle inte få bestämma vad han arbetade med, han ville själv välja inriktning från och med nu.

Familj: Fru, 2 vuxna barn och 5 (!) barnbarn

Då trivs jag bäst: På en kobbe i utskärgården med mina barnbarn

– Det blev viktigt för mig att det fanns hållbarhetstanke i botten på allt jag gjorde!

– Så det blev först några år på Naturskydds-föreningen och Håll Sverige Rent innan jag kom till Briggen Tre Kronor. Där var jag med om att bygga upp ett nytt initiativ för Östersjön, Hållbara Hav, tillsammans med bla. Stockholms universitet. De tre sista åren som VD.

Läs mer
– Under alla dessa år har jag fått träffa många engagerade och kompetenta människor, inte minst Kronprinsessan Victoria som är Briggens Gudmor och beskyddare av Östersjöinitiativet. Allt detta har befäst min tro på att vi tillsammans kan göra skillnad inför framtiden.

Hur kommer detta sig?

– Som ledare och medmänniska har jag också förstått att hållbarhet är nyckelordet för att vi ens skall få en framtid på vår jord. Inte minst med tanke på efterkommande generationer, mina och andras barnbarn och deras barn. Vi måste börja tänka på hur vi lever både i ett samhällsperspektiv likväl som i vårt dagliga liv.

Vad tror du är viktigt framåt?

– I mina uppdrag som VD/ chef i näringslivet och genom mina ideella uppdrag inom idrotten som ledare i föreningar och på förbundsnivå så har det stärkt mig i tron på att samarbete och dialog är det centrala för att få till en förändring för både individ och företag. Laget före jaget helt enkelt.

– När jag senare kom i kontakt med Hållbar Vardag och fick chansen att komma in och arbeta med det teametpå heltid så kändes det helt rätt.Ett företag som arbetar just med detta grund-läggande synsätt. Med både produkter och kompetens som stödjer individens utveckling och företagens förändringsprocess. För här är osäkerheten stor, det behövs ramverk och pedagogiskt stöd för cheferna och uppmuntran till alla oss andra för att verkligen göra skillnad.

Utveckla individen. Skapa förändring!

 

Bo Ahrenfelt
Senior konsult & pyskiater
Kontakt: 0733-549 733
Mail, LinkedIn

Bosse är utbildad läkare och psykiater. Han har ägnat över 30 år av sitt yrkesliv med förändring och utveckling på individ- grupp och organisationsnivå. Hans bok Förändring som tillstånd gavs ut första gången 1995 och tredje upplagan kom ut 2013.

Familj: Fru, son och två bonusbarn samt en son med familj i England

Då trivs jag bäst: Att vara  tillsammans med familj och vänner. Att arbeta med sådant som utvecklar andra, mig och planeten

– För mig är det viktigt att stödja goda krafter som vill bidra till minskad stress, eftersom stress är så otroligt farligt. Jag gillar “hållbar vardag” som begrepp, hållbar säger att det handlar om över tid. Inte en kurs i yoga eller meditation och sen fortsätta stressa.

– 5-stegsmetoden ställer viktiga frågor. Ställs jag inte inför de frågorna kommer svaren aldrig upp i mitt medvetande, till exempel om de egna behoven. Det ger mening och innehåll i livet. Dessutom ett långt och friskt liv.

Läs mer
Han är också en av de första som pratade om utbränning. Under 80-talet gjorde han en serie radioprogram för P1, varav ett på temat Utbränning. Idag är han aktiv i och en av delägarna till Hållbar Vardag.

– På jobbet ger verktygen oss hjälp att förbättra arbetssituationen, vilket gör att vi använder vår hjärna, kunskap och erfarenhet på ett mer kreativt sätt. Arbetar man proaktivt undviker man att hjärnan tar stryk av stress.

Du har sagt att önskningar går stick i stäv med behov, vad menar du med det?

– Mänskliga behov är det vi behöver för att leva och må bra. Är jag törstig behöver jag dricka och slutar jag dricka så dör jag. Medan önskningar handlar om det sociala och att vara accepterad. Det kan handla om att nå mål uppsatta av andra eller köpa en större bil.

– Önskningarna kan vara så starkt emotionellt laddade att vi inte känner och upplever våra behov. Det får oss att agera på ett sätt som gör att våra behov får stryka på foten till förmån för våra önskningar. Exempelvis den 45 åriga höga chefen som fått en hjärtinfarkt och går tillbaka till jobbet efter ett par veckor och sedermera bärs död ut från kontoret. Så illa kan det gå.

Du är orolig för samhällsutvecklingen…

– Ja, det är jag. Sker ingen förändring förvärras den redan allvarliga situationen inom sjukvården. Klassklyftorna blir större och vi vet att fattiga är sjukare och dör tidigare än rika. Ökad risk för att extremismen frodas då människor väljer de enkla lösningarna som de tror leder till ett bättre liv för dem själva.

– Väljer vi istället en ny väg får vi se en övergång till ett mer hållbart leverne i stort. Där den vulgära kapitalismen inte har någon plats. Planetens och människans behov kommer få en prioritet de inte haft på länge.

Vilket är ditt bästa tips för en hållbar vardag?

– Satsa på familjen! I familjen höjs kvalitén i relationerna och närheten ökar, vilket motverkar de negativa effekterna stress ger. Goda relationer är det bästa vi kan ge oss själva för vår hälsa. Och att lyssna nyfiket på vår kropps visdom.

Linda Michelin
Grundare & ansvarig för föreningen Hållbara barn & unga
Kontakt: Mail, LinkedIn
Linda var med och utvecklade Hållbar Vardags koncept och verktyg från allra första början. Hon är ekonom med inriktning på marknadsföring. Erfarenhet från marknadsavdelning inom detaljhandeln. Diplomerad coach samt utbildad handleder inom Aktivt föräldraskap. Är från 1 januari 2019 verksamhetsledare för nybildade föreningen Hållbara Barn & Unga. 
Josefin Dahlqvist
Affärsutvecklare & tekniskt ansvarig
Kontakt: Mail, LinkedIn
Josefin har 15 års erfarenhet av digitalisering-, produkt- och affärsutveckling med hållbarhetsperspektiv. Hon är länken mellan Hållbar Vardag och vår teknikpartner Tarento, vilka också är delägare. 

Josefin har följt Hållbar Vardag sedan starten. 

Kontakta oss genom att fylla i ditt namn och din mailadress samt skriv in din fråga eller meddelande! Vi hör av oss!

6 + 6 =