Vi utvecklas hela tiden tack vare våra användare!

Tack vare den feedback vi erhållit under våra första år har vi utvecklat kompletta och självinstruerande metoder och tjänster för såväl individ, familj, arbetsgrupp och företag. Här kan du läsa några röster från våra användare. 

“Vi vill bli en mer attraktiv arbetsplats.”

Erica Löfstedt, Kommunikationsstrateg Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset

Familj: Man och tre barn.
Då trivs jag bäst: Med en god kaffe i handen och en läskig deckare efter ett hårt träningspass.

Hur uppstod samarbetet med Hållbar Vardag?

– Lite enkelt kan man säga att det berodde på att vi ville bli en mer attraktiv arbetsplats. När vi gör medarbetarmätningar så får vi höga tal för meningsfullhet och låga tal för återhämtning. Och tyvärr har vi sett alldeles för många sjuksköterskor och läkare gå in i väggen.

– Hösten 2018 hade vi ett seminarium med Anna Ahrenfelt och hon gjorde ett seriöst och bra intryck. Vi gillade också att Hållbar Vardags övningar var enkla och handgripliga. Så vi satsade på dom och vi började med att utbilda alla cheferna på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i teamprocessen.

Och hur har det gått?

– Än så länge har det gått bra. Vi är klara med steg 1 och 2 och vi har identifierat en rad omständigheter som skapar problem och stress, till exempel att många chefer tycker att arbetsgrupperna är för stora, man når inte alla. Det är ju svårt att hinna med att coacha 50 personer.

– Vi ville också visa att vi är en arbetsgivare som satsar på personalen, så vi har även gått ut med ett erbjudande till alla 600 medarbetare på Sachsska att gå SustainYou, den individuella processen. Vi erbjöd 50 platser, och det gick åt direkt. Det visar ju att behovet av må bra-verktyg är stort hos oss.

Du har själv använt SustainYou. Vad tycker du?

– Jag gillar boken! Det är skönt att få sitta med en bok och fundera. Man går ner i varv då. Och numera ställer jag mig ofta frågan: är det här hållbart? Vilket gjort att jag tar bort allt fler onödiga saker i min vardag. Till exempel har jag nästan helt lagt ner att vara ute på sociala medier, åtminstone i det privata. Jag insåg att det är ett stort tidsslöseri och rätt meningslöst.

“Jag har fått en ny grund att stå på och den har fått mig att inte ha så bråttom i livet.”

Johan Lundholm, Hr-controller på Vinnova

Familj: Fru och två barn.
Då trivs jag bäst: När familjen spelar kort eller brädspel tillsammans, och när jag är ute och springer.

Hur har Hållbar Vardags 5-stegs metod fungerat för dig?

– Jättebra! Den har faktiskt förändrat mitt liv. Jag har fått en ny grund att stå på och den har fått mig att inte ha så bråttom i livet. Till exempel så tycker jag att jag är bättre med mina två pojkar, Rasmus och Ludde, nu. Jag lyssnar bättre på dem, vi rusar inte till fotbollsträningarna och middagarna har blivit lugnare då jag är bättre på att förbereda maten tidigare.

– Jag är helt enkelt mer närvarande hemma.

Det låter både enkelt och fantastiskt, men vad är det som har gjort skillnaden förr och nu?

– Metoden har gett mig en struktur för att hitta energi. Jag tror att det beror på att den är långsiktig och inte bara en peppande föreläsning, som man sedan glömmer bort efter ett tag. Förändring tar tid och man måste jobba aktivt. Med hjälp av SustainYou för jag dagbok under lång tid, och ser vad som ger mig energi och vad som tar energi. Och utifrån mönstret som framträder, så kan jag aktivt förändra mitt liv.

– Idag är jag bland annat mycket bättre på att ta hand om min sömn. Och sover jag bättre, så orkar jag med att träna mer. Och träningen ger ny energi, för då mår jag bra.

Och vad är det som tar energi? Har du kunnat få bort sådana saker?

– En massa saker, men på jobbet var mönstret att jag tog arbetsuppgifter lite hur som helst, snabba frågor, ”har du fem minuter?”, kollade mailen hela tiden istället för att arbeta mer fokuserat. Och då blev de större uppgifterna som sega projekt med höga trösklar. Nu har jag mer ork, bättre fokus och kan jobba strukturerat, och får mer gjort.

– SustainYou har med andra ord hjälp mig att hitta mina mönster, både vad som ger energi och vad som tar energi på jobbet och hemma. 

“Jag upplever att alla hade större medvetenhet kring vår egen hälsa och välbefinnande. Dessutom ledde metoden till att vi gjorde en konkret åtgärdsplan för gruppen och vår gemensamma arbetsmiljö.”

Karolina Lirón Källåker, HR-chef Vinnova

Familj: Man och 2 barn.
Då trivs jag bäst: Med en balans i livet. Både ett aktivt och socialt liv varvat med ett lugn på helgerna i vår stuga på en ö i Mälaren.

 

 Hur uppstod samarbetet med Hållbar Vardag?

– Det började med att de coachade ett par medarbetare, som behövde få hjälp med metoder kring hållbarhet och personlig effektivitet. När det fungerade bra, så kände vi att det här borde vi även låta de olika teamen få göra. Vi bestämde oss för att börja med HR-enheten då vi var inne i en väldig intensiv period, med väldigt många rekryteringar och ett större förändringsarbete med nya fokusområden.

– Det var tufft helt enkelt, och vi kände att vi ville uppnå en mer hållbar vardag för oss som individer och som team.

Och hur gick det?

– Det gick bra, väldigt bra. Vi gjorde en mätning innan vi satte igång och en mätning efter, och våra värden kring stress och återhämtning hade blivit bättre. Jag upplevde att alla hade större medvetenhet kring vår egen hälsa och välbefinnande. Dessutom ledde metoden till att vi gjorde en konkret åtgärdsplan för gruppen och vår gemensamma arbetsmiljö.

– Bland annat bestämde vi oss att vi kunde hålla bättre möten. Numera börjar vi våra veckovisa HR-möten med en agenda som alla kommer åt innan och kan påverka. Dessutom brukar vi försöka lägga in reflekterande punkter, vad vi gjort bra och vad vi kan dela med oss av för lärdomar.

Vad i Hållbar Vardags metoder tycker du är bra?

– Mycket. Den gav oss chansen att reflektera över både vår vardag och vår arbetssituation. Jag gillar också deras app. Till exempel kunde jag lägga in mål och goda vanor i den, och följa upp dessa dagligen, som att promenera ett antal steg varje dag och att släcka lampan 22.30, för att orka komma upp på morgonen och träna. När jag fokuserar på dessa vanor blir jag piggare och starkare.  

– Och för mig som chef uppskattade jag också att Hållbar Vardag faciliterade processen. De var processansvariga, inte jag. Det var skönt.